Det började med att jag på vägen till jobbet cyklade förbi och gratulerade Haga Tårtkompani & Bageri som precis öppnat dörrarna till sin nya lokal på Hammarby allé i Fredriksdal – porten till Hammarby Sjöstad. För första gången träffade jag båda ägarna som var där under öppningsdagen och presenterade mig och nämnde förbigående att jag själv letar lokal.

– Men här finns ju flera lediga lokaler! sa dom och jag har nog aldrig cyklat så fort till jobbet för att maila Skanska (som är byggherre för Båghuset – det välvda vackra och svarta hus som ligger precis vid gamla Skanstullsbron (Skansbron). Notera att det är uppförsbacke hela vägen…

Så jag drog ett mail och berättade om min verksamhet. Bara fem minuter senare kom ett svar med hänvisning till ”etableringsföretaget” som på uppdrag för Skanska och bostadsrättsföreningen skriver kontrakt med nya lokalhyresgäster. Jag mailade etableraren. Det tog några minuter bara och sedan hade jag en entusiastisk och glad kvinna i luren som tyckte att ett chocolateri skulle passa perfekt. Jo dom hade en lokal på 55,5 kvm. till mig. Litet förstås, men ändå nytt och större än mina 38 kvm!

Det började med ett möte med projektledaren på Skanska. Sådär i förbigående undrade jag om de möjligen inte hade något större?

-Jo det är en hyresgäst som varit tvungen att hoppa av sitt kontrakt p g a en ett koncept som inte höll, så nu har vi en lokal på 100 kvm… (!)

När jag kom in i den mindre lokalen hände det ingenting. Kände inget. Vi gick över till den större lokalen. Det var en byggarbetsplats. Allt jag minns att det var sjukt högt till tak och en entresol (övervåning med staket och interntrappa). Överväldigande! Svår att förstå. Bara råväggar.

Det tog 1 månad.

Kravlistan var lång. Jag fick skicka beskrivning av min verksamhet, vad jag ska installera, min budget, kontakt med min bank, kontakt med Stockholm Vatten, kontakt med Miljö och Hälsa, och otaliga mail med både etablerare och projektledare från Skanska. Samtidigt tillverkade jag och sålde i butiken och satt på nätterna och ritade och försökte få tiden att räcka till. En minst sagt jobbig månad med osäkerhet och avvaktan på slutligt godkännande. Men igår fick jag svaret. Brf har godkänt mig och jag är så glad att jag spricker. Äntligen! För jag har fått frågan minst tusen gånger ”vart ska du flytta?”. Nu kan jag säga vart.

Jag köpte en flaska dyr champagne igår. Idag när jag slutar jobbet åker jag hem till mina största supportrar, min man Jonny och vår grabb Rasmus och skålar.

Tack älskade ,älskade Årsta för att ni tog hand om mig, kramade om mig både fysiskt och mentalt, lyfte mig och gav mig råd och smakförslag och framför allt att ni ständigt kommer tillbaka och vill ha mer. Jag tror jag gjort er stolta genom att placera er på chokladkartan med vinsten i påskas. Nu håller jag tummarna för att ni följer med till nästa ställe.