Läser man innehållsförteckningen på en chokladprodukt kan man oftast se tillsatsämnet sojalecetin E322. Googlar man på det så kan man läsa både informativa förklaringar och rena skräckpropagandan. Så jag har läst på. För i choklad förekommer det oftast sojalecitin, men det finns undantag.

Så här skriver Jan Hedh i boken ”Choklad, mer av det goda”:

”Sojalecitin är en helt naturlig, oljeliknande produkt. Doseringen av lecitin varierar mellan 0 och 0,5 procent. Sojalecitin är den enda emulgator som är tillåten i hela världen. Emulgatorn formar en brygga mellan vatten och olja. Sojalecitin gör det möjligt för kakaosmöret att binda samman socker, mjölkpulver och det torra materialet i kakaomassan.”

Så här skriver Livsmedelsverket:

Sojabönan är en baljväxt och släkt med ärtor, lupin, bönor, linser, kikärter och jordnötter. De hör alla till samma botaniska familj, Leguminoseae/Fabaceae.

Det förekommer att personer som är allergiska mot en baljväxt också reagerar mot flera andra baljväxter beroende på att proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Vid allergi mot soja förekommer till exempel allergi mot jordnötter, ärtor, bönor, linser och/eller lupiner.

Ur sojabönor utvinns sojamjöl och sojaprotein. Det senare förekommer som isolat, koncentrat och texturat. Av sojabönor tillverkas även sojalecitin (E322), som används som emulgeringsmedel för att blanda fett och vatten. Sojalecitin i sig orsakar inte allergiska reaktioner, men innehåller i regel små rester av protein från framställningen, vilket möjligen hos den mest känslige kan utgöra ett problem. Sojaolja som framställts genom fraktionering har inte entydigt visats innehålla rester av protein eller utgöra en risk för sojaallergiker.

Sojaprotein har förutom en fördelaktig nutritionell sammansättning också goda teknologiska egenskaper. Sojaprotein används som ingrediens i olika livsmedel och som vegetariska alternativ till köttprodukter (vegetariska grytbitar, vegetarisk korv, pastej). Glass och mjölkersättning kan tillverkas av sojabönor.

Flera proteiner har identifierats i sojabönan mot vilka allergiker kan reagera.

Mer fakta finns på: www.slv.se

Så här skriver Konsumentföreningen i Stockholm – Tillsatsappen

*E322: Förekommer rikligt i äggula. Utvinns oftast ur sojabönor och används som antioxidationsmedel och emulgeringsmedel. Får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser. (Källa Tillsatsappen, Konsumentföreningen Stockholm)